NYTT NUMMER: Kriget i Stilla havet vände vid Midway 1942

Några månader efter det överraskande japanska anfallet på Pearl Harbor i december 1941 utspelade sig ett avgörande slag vid den lilla atollen Midway. Efter den amerikanska segern där befann sig japanerna på defensiven, men många blodiga strider återstod under de följande åren.

24 november 2017

Dessutom berättar vi om prickskytten Ludmila Pavlitjenko som fick åka på PR-turné i USA, om 1800-talets stora frihetshjälte Garibaldi som enade Italien och om historien bakom sju av våra vanligaste musikinstrument.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Efter det misslyckade försöket att knäcka den amerikanska flottan vid Pearl Harbor satsade japanerna i juni 1942 på ett avgörande flottslag vid Midway-atollen. Men nu var anfallet väntat.

Redan som tonåring började Ludmila Pavlitjenko träna sig i skytte. När Nazityskland
anföll Sovjetunionen 1941 tog hon värvning som prickskytt. Året därpå hade hon skjutit
så många tyskar att hon fick åka på PR-turné.

På 1800-talet blev frihetskämpen Giuseppe Garibaldi en idol för världens alla nationalister. Hans insats för enandet av det splittrade Italien väckte beundran, men när det nya landets gränser skulle dras hölls han utanför besluten.

Redan tidigt upptäckte människan att det inte bara var rösten som kunde frambringa toner. Benbitar och andra redskap har sedan utvecklats till raffinerade musikinstrument.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...