NYTT NUMMER: Tyskarna satsade allt på västfronten våren 1918

Våren 1918 hade Rysslands nya kommunistiska regim dragit sig ur första världskriget. Det gjorde det möjligt för tyskarna att sätta in alla sina resurser på västfronten. Den tyske kejsaren Vilhelm II hoppades att britterna och fransmännen skulle kunna besegras innan USA:s trupper kom med i kriget.

22 december 2017

Dessutom berättar vi om svindlaren Gregor MacGregor som sålde ett påhittat land i Centralamerika, om den hemliga agenten Nancy Wake som hjälpte franska motståndsrörelsen och om åtta nordiska kloster som var maktcenter under medeltiden.

Våren 1918 höll tiden på att rinna ut för Tyskland. För att försöka tvinga Frankrike och Storbritannien till fred innan de amerikanska trupperna var stridsberedda satsade man allt på en sista stor offensiv.

Ärelystnad lockade den unge skotten Gregor MacGregor till armén. Men på slagfälten vann han inga stora segrar. Istället blev han berömd för att han lyckades locka hundratals européer att emigrera till landet Poyais – som bara existerade i hans egen fantasi.

Nygift med en rik industriman hade Nancy Wake kunnat ligga lågt under den tyska ockupationen av Frankrike. Istället reste hon till London och utbildades till hemlig agent innan hon återvände för att hjälpa den franska motståndsrörelsen.

Kort efter att Nordens länder kristnats -anlände munkar och nunnor som -grundade nya kloster. I dag återstår bara ruiner av de flesta, men under sin storhetstid var klostren mäktiga och inflytelserika.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...