Varför bränns kors på Ku Klux Klans möten?

Den vita klankåpan har blivit en symbol för rasismen i den amerikanska södern.

SVAR: Att Ku Klux Klan brände kors vid sina rituella möten har förbryllat många. Organisationen påstod sig värna om den kristna läran. Då kan det tyckas märkligt att de satte eld på kristendomens starkaste symbol.

Traditionen har troligen sitt ursprung i Skottland, där landets klaner enligt legenden använde brinnande kors för att samla styrkor inför krig. Under Ku Klux Klans första »storhetstid» i USA under mitten av 1800-talet använde rörelsen dock inga brinnande kors. Men det hindrade inte författare och filmregissörer från att använda sig av symbolen när de skildrade klanens historia.

1915 hade filmen Nationens födelse premiär i USA. Den var full av rasistiska idéer och hjälpte till att sprida flera myter om den ursprungliga klanen – bland annat att medlemmarna brände kors. Samma år som filmen släpptes uppstod Ku Klux Klan på nytt. Grundaren William Simmons tog intryck av filmen och snickrade ihop ett kors som han tände eld på. En ny ritual var född inom rörelsen.

Enligt rörelsen handlar kors­bränningen dock inte om att skända det kristna korset – utan om att »lysa upp» det. I dag existerar inte Ku Klux Klan längre som en sammanhållen organisation. Däremot gör flera högerextrema sekter i USA anspråk på dess namn och traditioner.

Har du en historisk fråga?
Skicka den till oss på [email protected]!

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...