Lektör läser för arbetarna i en kubansk fabrik på en bild från tidigt 1900-tal.

Bildande läsning för fabriksarbetare

För att göra det monotona jobbet i Kubas cigarrfabriker mer uthärdligt skramlade arbetarna till en lektör – en person som läste högt ur romaner och dagstidningar för dem under arbetspassen.

31 mars 2017 av Sara Hjalmarsson

I mitten på 1800-talet var all cigarrtillverkning ett handarbete. På Kuba, där några av världens mest berömda cigarrmärken tillverkades, uppstod traditionen att arbetarna betalade en person för att läsa högt för dem för att göra arbetet mindre tröttsamt. Arbetsplatslektörerna läste dagstidningar, tidskrifter och romaner. Därmed utbildades cigarrarbetarna i Kubas fabriker i såväl politik som samtida litteratur.

Charles Dickens, Émile Zola, Karl Marx och Mark Twain blev kända namn i de fattiga hemmen, där få kunde läsa eller skriva. Ofta lästes också vänsterpublikationer, finansierade av fackföreningar och bidrag från arbetare.

Togs med till USA

Många cigarrarbetare emigrerade till USA och tog med sig traditionen dit. Lektörer utsågs också av arbetarna i cigarrfabrikerna i New York och Florida. De var välutbildade, talade vanligen två till fyra språk och avlönades av arbetarna mot att de läste under hela deras skift. Eftersom fabriksarbetarens jobb var slitsamt med låg lön började missnöjet växa.

Att lektörerna läste högt ur tidningarna om strejker och uppror ökade arbetarnas vilja att protestera. 

1931 bildade cigarrarbetarna i Tampa, Florida, en kommunistisk fackförening. När de firade ryska revolutionens årsdag med en demonstration angreps de av medborgargarden, delvis organiserade av Ku Klux Klan. Några av cigarrarbetarna fängslades efter bråket men ingen av deras angripare. 

Arbetsgivarna lade skulden på lektörerna och avskedade dem. Då gick cigarrarbetarna ut i en strejk som varade i flera veckor men lektörerna återanställdes aldrig. Istället fick cigarrarbetarna lyssna på radio.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...