Claude Vorilhon visar 2002 en modell av ett rymdskepp han säger sig ha sett.

© Rex/Shutterstock/IBL

Raeliska rörelsen tror på rymdvarelser istället för gudar

Den franska popstjärnan Claude Vorilhon grundade raeliska rörelsen 1970-talet efter ett påstått möte med utomjordingen Yahweh.

18 januari 2017 av Magnus Västerbro

Raëlisterna är radikala ateister som har ersatt alla tankar på en gud med övertygelsen om att utom­jordingar är mänsklighetens skapare. Rörelsen har kallats världens mest udda men också snällaste sekt. Men riktigt så oskyldig kanske den inte är.

På morgonen den 13 december 1973 var Claude Vorilhon, en 27-årig fransk före detta popstjärna som ännu sörjde den karriär som tagit slut, på väg till sitt arbete som inte alltför framgångsrik motorjournalist. Av någon anledning – har han senare skrivit – kände han en stark impuls att vika av från sin vanliga väg, och körde upp till en slocknad vulkan i närheten av hemmet i Auvergne-regionen i centrala Frankrike.

Där såg han, eller tyckte sig se, något oerhört. Ett rymdskepp kom inflygande och sänkte sig sakta mot marken. Enligt Vorilhon var skeppet vackert, smäckert, silverglänsande. Väl nere på marken fälldes en trappa ut, och Vorilhon fick nästa häpnadsväckande syn: en utomjording kom långsamt gående för att möta honom.

Varelsen var kortvuxen, drygt en meter lång, med långt mörkt hår, mandelformade ögon, olivbrun hy och en mild, vänlig, humoristisk blick. ”Han utstrålade kärlek, så mycket kärlek”, har Claude Vorilhon sagt.

Skapat via genmodifiering

All den rädsla han hade känt inför det som hände hade då försvunnit. Sedan började utomjordingen tala. Han förklarade att han själv hette Yahweh och att han tillhörde en överlägsen ras varelser som kallade sig Elohim. Det är vi, förklarade Yahweh, som har skapat allt liv på jorden, genom avancerad genmodifiering. Det är i sin tur detta skapande som man kan hitta missförstådda spår av i alla olika religioners tal om gudar som kommer från himlen. 

Raël visar anhängare modellen av rörelsens planerade ambassadbyggnad.

© Gamma/Getty

Elohim har, förklarade varelsen vidare, hela tiden betraktat mänskligheten och ibland gripit in för att hjälpa utvecklingen framåt genom att skicka ner utvalda profeter för att undervisa människorna – Buddha, Moses, Muhammed och Jesus är några av de mest kända. Särskilt Jesus beskrevs noga – han ska ha varit en hybrid av människa och Elohim, som utförde sina ”mirakel” med hjälp av utomjordingarnas avancerade teknologi.

Utvald budbärare

Och nu, år 1973, förklarade Yahweh för Claude Vorilhon, hade mänskligheten till sist utvecklats så långt att stunden var inne för alla att få veta sanningen. Det var därför som de visade sig för just Vorilhon – för att han skulle bli deras budbärare, och undervisa alla människor om hur världen och universum egentligen är uppbyggd.

Enligt Vorilhons historia återvände han genast hem, överväldigad. Vid ett flertal tillfällen under den närmaste tiden skulle Yahweh åter ”visa” sig för honom. En gång ska han till och med ha fått följa med till ”Skaparnas” hemplanet, någonstans bortom vårt solsystem. Där, i en vacker regnskog, ska han ha ätit underbar mat, ha fått se hur avancerad teknik Elohim hade till sitt förfogande och lära sig att även människorna i framtiden kommer att kunna bli precis som dessa utomjordingar – fredliga, kärleksfulla och aldrig sjuka.

Bytte namn till Raël

Dessutom kommer vi i praktiken kunna leva för evigt, eftersom avancerad klonteknik kan göra att våra fysiska kroppar hela tiden återskapas.

Besöket på denna främmande planet fullbordades för övrigt med att Claude Varilhon hade sex med en vacker utomjordisk kvinna – vilket var stunden då han på allvar insåg att kärlek och njutning är centralt i det budskap han var satt att sprida. Sagt och gjort. Claude Varilhon började kalla sig Raël, vilket han påstod betydde Elohims budbärare, och satte igång att sprida den goda nyheten. Han kunde därmed knyta an till en levande rörelse med intresse för utomjordingar och deras flygande farkoster.

Demonstranter påstår att Jesus uppstod via kloning.

© Itsuoe Inouye/Associated Press/TT

Medan människor som kallade sig profeter under tidigare epoker gärna talade om möten med andar eller gudar var det vid den här tiden allt oftare besökare från yttre rymden som gällde. In i denna redan etablerade miljö klev den karismatiske Raël och vann genast anhängare. Visserligen uppstod inledningsvis en hel del problem när en del av dem som sökte sig till hans rörelse envisades med sina egna teorier. Inte minst var det vissa som försökte kombinera tron på utomjordingar med diverse mer traditionellt magiska eller andliga fenomen. Claude Vorilhon, eller Raël, har dock alltid varit noga med att grunda sin lära i åtminstone teoretiskt möjlig teknik, och förkastade alla uppenbart övernaturliga inslag.

Bön är telepati

Däremot kan man lätt konstatera att hans lära på många sätt rakt av är traditionellt religiös. Det är bara det att han petar in utomjordingar och deras överlägsna förmågor på alla håll där man tidigare behövt vända sig till gudomligheter. Evigt liv kommer att skapas genom kloning. Återuppståndelse av de döda kommer att ske genom att man återskapar de döda utifrån deras arvsmassa. Böner är i själva verket en teknik för telepatisk kommunikation med skaparna Elohim.

Enligt Raëls lära finns också verkliga förebilder till många av de fenomen som nämns i exempelvis Bibeln. Edens lustgård var i själva verket ett jättelikt laboratorium, där Elohim arbetade med att förbättra jordens flora och fauna. Noas ark var ett rymdskepp fyllt med DNA-prover som skulle användas för att återskapa alla djur som en gång funnits. Babels torn var en raket som var tänkt att föra människorna till skaparnas planet. Syndafloden som nämns i Bibeln var i själva verket en följd av hur Elohim använde kärnvapen för att omskapa jordytan.

Kampanjar för mer sex

Trots dessa minst sagt häpnadsväckande teorier har raëlismen genom åren så sakta vuxit, fram tills i dag då den säger sig ha närmare 70 000 mer eller mindre aktiva medlemmar världen över. En förklaring till sektens tillväxt är, har det hävdats, den starka betoning av sex-ualitet, i en positiv mening, som alltid har varit ett särdrag för Raël och hans anhängare. Sexualitet och sensualism ses som skapare av lycka, och lycka är meningen med livet – så lyder ett centralt budskap.

Konkret har detta visat sig i ett antal olika uppmärksammade kampanjer, till exempel i Kanada på 1990-talet då man delade ut gratis kondomer till tonåringar. En annan gång inledde man en flerårig satsning på att få fler att upptäcka glädjen i att masturbera.

Enligt journalisten och författaren Taras Grescoe, som skildrat Raël och hans rörelse, finns en stor förklaring till sektens framgång i det faktum att Raël ”erbjuder en skuldfri lekplats för hedonism och sexuella experiment”.

Ett elitistiskt inslag har också funnits i rörelsen ända från början. En av Raëls tidigaste och mest omstridda idéer är att demokratin som vi känner den bör omvandlas till vad han kallar ”geniokrati”, det vill säga att de mest intelligenta ska styra. Konkret innebär det att bara de som är minst tio procent smartare än befolkningen i genomsnitt ska få rösta, medan bara de som är 40 procent intelligentare ska få bli politiker. När det gäller kloningen av människor, som raëlismen ser som centralt för mänsklighetens framtid, har fokus hela tiden varit att det framförallt är de riktigt vackra som ska få möjlighet att klona sig.

Mycket sex, evigt liv för de smarta, rika och vackra – det är alltså centrala inslag i den lära som den raëliska sekten lockar anhängare med.

Kritiseras av förra frun

Att man kan använda ordet sekt om rörelsen är det ingen större tvekan om. I centrum står en centralfigur, vars ord är lag – och som dessutom sektens medlemmar försörjer genom att de uppmanas betala tio procent av sina inkomster till rörelsen. Uppgifter har också framkommit att kritik av ledaren inte accepteras, och att man då genast blir utkastad.

På sistone har också flera avhoppare gått till angrepp mot Claude Vorilhon själv, och menat att han ska ha stulit de flesta av idéerna i sin lära från diverse science fiction-författare. En av de hårdaste kritikerna är han första hustru. Marie-Paul Cristini, som var gift med honom i femton år, har i intervjuer bittert hävdat att Claude Vorilhon förstörde livet för henne och deras barn.

”Han har en förmåga att få ett psykologiskt grepp om folk”, har hon sagt. ”Hela den raëliska rörelsen var ett trick så att han skulle få mer sex och för att tillfredsställa det behov av att bli dyrkad som han alltid har haft.” 

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...