En brittisk sergeant mäter bröstomfånget på indiska rekryter till brittiska armén 1941.

© Corbis/Getty

Deltog Indien i andra världskriget?

Stred indiska soldater för britterna bara några år före landets självständighet?

30 december 2016

SVAR När andra världskriget bröt ut 1939 var Indien fortfarande en del av det brittiska imperiet och landet slöt därför upp på de allierades sida i kriget. Sammanlagt deltog fler än 2,3 miljoner indiska soldater i kriget. Mahatma Gandhi och flera andra indiska frihetskämpar ansåg dock att landet inte borde sända soldater till den brittiska armén om inte Indien garanterades självständighet. Gandhi arresterades därför och satt flera år i fängelse. 

Subhas Chandra Bose

© S-Z Photo/IBL

Nationalistledaren Subhas Chandra Bose gick än längre i sitt motstånd och tog öppet parti för axelmakterna. Som ledare för Indiska nationella armén, INA, sändes han med tyskarnas hjälp till Singapore där han tog befäl över en styrka på 40 000 man, många av dem indier som tagits till fånga av japanska armén. 1944 gjorde INA tillsammans med japanska trupper ett misslyckat försök att invadera Indien från Burma.

Sammanlagt stupade 83 000 indiska soldater på de allierades sida under kriget. Den indiska armén utmärkte sig särskilt under striderna i Nordafrika och Sydostasien. Ändå har landets insats för den allierade segern ofta förbisetts i historieskrivningen. 

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...