Inför Nazitysklands ledning hånade Hitler "krigshetsaren" Roosevelt och förklarade USA krig den 11 december 1941.

Varför förklarade Hitler krig mot USA?

Bild: Bundesarchiv.

SVAR: Den 11 december 1941, fyra dagar efter Japans anfall mot Pearl Harbor, förklarade Tyskland krig mot USA. I efterhand har Hitlers beslut betraktats som något av ett mysterium. Många anser också att det definitivt beseglade Nazitysklands öde.

Teorierna om vad som drev Hitler till detta beslut är många. Det mesta talar dock för att han underskattade USA:s militära kapacitet i grunden. I hans ögon var amerikanerna ett degenererat folk vars enda gud var dollarn.

Ett andra skäl till krigsförklaringen kan ha varit att Hitler ville tvinga USA att splittra sina resurser mellan Europa och Stilla havet. Det skulle ge Japan möjlighet till en snabb seger. Sedan hade det asiatiska kejsardömet kunnat vända sin uppmärksamhet mot Sovjetunionen och hjälpa sina tyska allierade med ett anfall österifrån.

En tredje och mer fantasifull tolkning går ut på att Hitler redan vid denna tidpunkt insett att kriget var förlorat. Att dra in USA i kriget ska främst ha varit ett sätt att påskynda tragedin. Hitlers segervissa uttalanden i december 1941 talar dock emot denna teori.

Oavsett motiven är en sak säker. Den tyska krigsförklaringen blev en av krigets avgörande händelser.

Har du en historisk fråga?
Skicka den till oss på [email protected]!

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...