Franska pansartrupper ledda av general Leclerc rullar in i Paris 1944.

Varför räknades Frankrike till segrarmakterna 1945?

SVAR: När striderna i Europa upphörde efter andra världskriget räknades Frankrike som en av krigets segrarmak­ter. Liksom Storbritannien, USA och Sovjet fick landet till exempel en ockupationszon i Tyskland, samt även en permanent plats i FN:s säkerhetsråd, som bildades senare samma år. Att Frankrike fick denna ställning var ingen självklarhet.

Landet hade visserligen förklarat krig mot Tysk­land i krigets inledning, men efter nederlaget 1940 hade den nya Vichyregimen samarbetat med tyskarna. Frankrikes upprättelse var till viss del Charles de Gaulles förtjänst. Som ledare för de franska styrkorna i exil hade den fri­språkige generalen kämpat hårt för att hans regering skulle erkännas. När de allierade ledarna samlades under kriget, exempelvis i Teheran 1943 och Jalta 1945, hade de Gaulle fått nöja sig med att vara en bifigur.

Men efter kriget stärktes Frankrikes ställning. Det berodde bland annat på att Storbritannien och USA behövde en stark allierad i Västeuropa för att hålla tillbaka kommunismens utbredning.

Har du en historisk fråga?
Skicka den till oss på [email protected]!

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...