Fängelset på Alcatraz utanför San Francisco.

© Frank Schulenburg

Historiens 5 mest kända rymningar

Många spektakulära rymningar har gjorts genom tiderna. Här är de fem mest kända!

14 september 2018 av Sara Griberg

Efter flykten från Towern skrev John Gerard en bok om sitt liv.

5. Towern

4 oktober 1597, London, England.

Den engelske jesuitprästen John Gerard blev legendarisk när han rymde från Tow­ern, där han satt fängslad och utsattes för tortyr under drottning Elisabet I:s protestantiska styre. Han meddelade sig med sina trosfränder utanför med hjälp av osynligt bläck och klättrade längs ett rep nedför muren till en väntande båt.

Libbyfängelset i Virginia som det såg ut 1865.

4. Libbyfängelset

9–10 februari 1864, Richmond, USA.

Under amerikanska inbördeskriget rymde över hundra tillfångatagna nordstatssoldater från Libbyfängelset i delstaten Virginia. Från källaren, kallad "råtthelvet­et" hade de grävt en tunnel till en övergiven tobakslada på en granntomt. Därifrån promenerade de sedan iväg i mindre grupper. Av de 109 rymlingarna undkom 59, medan de övriga infångades på nytt.

Rudolf Vrba (överst) och Alfred Wetzler lyckades rymma från det ökända koncentrationslägret Auschwitz..

3. Auschwitz

10 april 1944, Polen.

Rudolf Vrba och Alfred Wetzler var två judiska män som rymde från Auschwitz-Birkenau 1944. Deras plan gick ut på att de först "låtsades" rymma, men höll sig gömda inuti en stapel med trävirke i lägrets ytterområde.

Medfångar hjälpte dem att dränka in virket med bensin för att hundarna inte skulle känna vittringen av dem. Först när vakterna efter tre dygn gett upp sökandet, tog de sig ut ur lägret. Väl i säkerhet skrev de en rapport som offentliggjorde det systematiska utrotandet av judar i koncentrationslägren.

Fången Bennet L Kenyons teckningar skildrar flykten från Stalag Luft III.

2. Stalag Luft III

24–25 mars 1944, Sagan, Tyskland. 

I mars 1944 lyckades 76 tillfångatagna flygofficerare i brittisk tjänst rymma från det tyska fånglägret Stalag Luft III, beläget i en del av Tyskland som nu tillhör Polen.

Den spektakulära massflykten har odödliggjorts genom filmen Den stora flykten från 1963.

Med enkla redskap och hjälp från hundratals medfångar hade de under ett års tid grävt en 110 meter lång tunnel nio meter under markytan. Flykten upp­täcktes när den 77:e rymlingen kröp ut ur tunnelmynningen varpå tyskarna inledde en intensiv jakt på de övriga. Endast tre av männen lyckades nå friheten, varav två var norska piloter. Av de infångade avrättades 50 medan de övriga internerades.

Frank Lee Morris och bröderna Clarence och John Anglin tog sig ut genom hålet i väggen.

1. Alcatraz

11 juni 1962, San Francisco, USA.

En junimorgon 1962 upptäckte en vakt på fängelseön Alcatraz utanför San Francisco att tre interner försvunnit. Bröderna Clarence och John Anglin och Frank Morris – samtliga dömda för bankrån – hade lyckats ta sig ut genom ventilationssystemet och försvinna i natten. Varken förr eller senare har någon lyckats fly med livet i behåll från Alcatraz. Ingen vet ifall de tre rymlingarna omkom i det kalla vattnet kring ön eller om de lyckades komma undan.

Männen hade förberett rymningen genom att med hjälp av skedar gräva hål i cellväggarna. De hade också tillverkat dockor som de lagt under filtarna på sina britsar. Delar av en provisorisk flotte hittades efteråt på en intilliggande ö, men rymlingarna var och förblev borta.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...