Rosettastenen är skriven med hieroglyfer (överst), på demiotiska (mitten) och på klassisk grekiska (nedre). 

Hur löste man hieroglyfernas gåta?

Hur kunde man förstå vad de egyptiska hieroglyferna betydde?

4 maj 2017

SVAR Den egyptiska Rosettastenen är utan tvekan ett av tidernas mest uppmärksammade arkeologiska fynd, eftersom den gjorde det möjligt att lösa hieroglyfernas gåta. Stenen skapades år 196 f Kr och texten – en hyllning till kung Ptolemaios V – författades på tre skriftspråk: hieroglyfer, demotisk skrift (en senare form av fornegyptiska) och klassisk grekiska.

Hieroglyferna försvann på 300-talet e Kr när kristendomen trängde undan alla rester av den gamla egyptiska religionen. Stenen, som var placerad i ett tempel i staden Rosetta, togs ner och användes som byggnadsmaterial.

Hittad av Napoleons armé

I många hundra år var hieroglyfernas betydelse en gåta. År 1799 hittades stenen inmurad i en vägg av en grupp soldater ur Napoleons armé, som arbetade med ett fort utanför Alexandria. Ett par år senare togs den av britterna som krigsbyte och hamnade på British Museum i London, där den står än idag.

År 1822 lyckades fransmannen Jean-François Champollion tyda den fornegyptiska skriften genom att jämföra de olika versionerna av stenens inskriptioner med varandra. 

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...