Skattletare kan ha upptäckt keltisk storstad

Resterna av en keltisk stridsvagn i Wales är det första spåret efter en forntidsstad som kan vara en av de största på de brittiska öarna.

7 december 2018 av Bue Kindtler-Nielsen

En walesisk skattletare hittade en arkeologisk guldgruva med sin metalldetektor, när han på ett fält fann resterna av en keltisk stridsvagn. Fyndet är det första beviset för att stridsvagnsbegravningar ägde rum i Wales. 

Denna begravningsform, som är känd från de keltiska områdena i England, var förbehållen härskaren över en stam. I begravningen ingick i regel även två hästar och en uppsjö av värdeföremål, så gravarna är i dag rena skattkammaren för arkeologerna.

Motbevisade sina vänner

”Det första jag hittade var ett keltiskt spänne till seldon. Efter fyndet sa mina vänner att jag aldrig skulle hitta något bättre, men dagen därpå åkte jag tillbaka och hittade resten”, berättar skattletaren Mike Smith för lokala nyhetsmedier.

Endast tjugo centimeter under marken upptäckte Mike Smith flera dekorerade bronsföremål, men hans metalldetektor visade att det drygt tre meter längre ner fanns fullt med metallföremål.

Arkeologer kontaktades, och efter en vecka hade de grävt ut mer än 35 föremål. Det var resterna av en stridsvagn, som de tror är cirka tvåtusen år gammal.

Klicka dig in på teckningen, och kom tätt inpå en stridsvagnsbegravning i kelternas England.

Platsen hålls hemlig

Fortsatta undersökningar i området avslöjade flera spår efter murar, vilket kan vara resterna av en okänd, keltisk stad, som därmed har varit en av de största på de brittiska öarna.

Än så länge hålls platsen för fyndet hemlig av rädsla för plundrare.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...