Errol Flynn

Genom äventyrsfilmer som Robin Hoods äventyr och Kapten Blod blev snyggingen Errol Flynn en av Hollywoods starkast lysande stjärnor. Samtidigt präglades den charmige matinéhjältens privatliv av alkohol, våld och en omättlig aptit på unga flickor.

"Vilken man han var! Han var den mest attraktive, magnetiske, charmigaste varelsen i hela världen”, sa Olivia de Havilland – Flynns motspelerska i flera av succéfilmerna – i en intervju 1986.

Hon erkände villigt att hon blev förälskad i den oemotståndlige Flynn. Men sa också att hon redan från början såg ett destruktivt drag hos honom, vilket gjorde att hon aktade sig för att inleda ett förhållande med honom.
Det var förmodligen ett klokt beslut, för det fanns något i Flynns rastlösa karaktär som drev honom till ett själv­förbrännande liv där alkohol, slags­mål, droger och misstänkta övergrepp kom att sätta käppar i hjulet för hans karriär – och sannolikt också förkortade hans liv.

Föddes på Tasmanien

Errol Leslie Thomson Flynn föddes 1909 på den australiska ön Tasmanien. Hans far var en framgångsrik marinzoologisk forskare. Mamman var konstnärligt begåvad och – precis som sonen – en duktig simmare.
Men hon var också en dominant kvinna och ska enligt uppgift ha använt våldsamma uppfostringsmetoder. Errol Flynn kom tidigt i konflikt med henne och verkar livet ut ha haft en dålig relation till sin mor, något som kanske kan förklara hans knepiga förhållande till kvinnor.

Hoppade av skolan

Den unge Errol var duktig i idrott och slukade på egen hand böcker av alla slag. Skolarbete däremot, tyckte han var vansinnigt långtråkigt.
Som tonåring hoppade han av skolan och gav sig iväg till Nya Guinea i Stilla havet där han bland annat försökte slå sig fram som pärlfiskare och guldgrävare.
1933 reste han till England och lyckades få jobb som skådespelare på en teater. Han fick också, tack vare sitt utseende, en roll i en brittisk lågbudgetfilm.
Det var så Hollywood upptäckte den stilige unge mannen. 1934 skrev han kontrakt med filmbolaget Warner Brothers och tog båten till Amerika. På båten träffade han skådespelerskan Lili Damita som snart kom att bli den första av tre fruar – och ett stort antal flickvänner – som alla fick finna sig i att ständigt bli bedragna av den notoriskt otrogne Flynn.
Kort efter ankomsten till Hollywood kom hans stora chans. Den tilltänkte huvudrollsinnehavaren i Kapten Blod hoppade av med kort varsel och filmbolaget bestämde sig för att satsa på nykomlingen Flynn.

Gjorde succé som sjörövare

Sjörövarfilmen Kapten Blod blev en braksuccé. Warner Brothers insåg att de hade gjort ett verkligt fynd och producerade en rad äventyrsfilmer med Errol Flynn som hjälte.
I filmer som Prinsen och tiggargossen (1937), Robin Hoods äventyr (1938) och Slaghöken (1940) spelade han hjältar som med ädelmod, tajta trikåer och en buspojksaktig glimt i ögat svingar sin värja med en charm och lätthet som kanske ingen lyckats överträffa i filmhistorien (i alla fall inte förrän Johnny Depps piratkapten Jack Sparrow såg dagens ljus i Pirates of the Caribbean).

Även om Flynn ständigt bråkade med filmbolaget för att han tyckte att han fick för liten del i vinsten från kassasuccéerna, tjänade han en förmögenhet.
Han byggde och inredde en magnifik lantegendom och köpte lustjakten Sirocco.
Ända sedan barndomen älskade Errol Flynn havet och så fort han fick en chans seglade han iväg till Mexiko eller Karibien med sin lyxjakt. Där fördrev han tiden med undervattensfiske med harpun, och spenderade stora summor på kasinon och bordeller.

Fick problem med alkohol

Flynn drack kopiöst och hamnade ständigt i slagsmål, både under och utanför filminspelningarna. Han lär ha utvecklat snillrika metoder för att gömma alkohol i sin loge – genom att fylla flaskor avsedda för hudlotion med sprit eller injicera vodka i apelsiner.
Ofta sökte han sitt umgänge bland Hollywoods stuntmän och filmcowboys:
”Jag har alltid gillat att ha karlar omkring mig, vilda, galna, glada gossar. Det finns ingenting som går upp mot den vänskap som kan existera mellan två eller flera män. En kvinna kan aldrig ersätta den speciella atmosfär, den fläkt av spel och sport och äventyr, som uppstår män emellan.”

Som firad skådespelare kunde han välja och vraka mellan Hollywoods kvinnliga stjärnor, men tycks ändå ha haft en förkärlek för tonåriga groupies och bordellbesök. 1942 ställdes han inför rätta anklagad för våldtäkt på två minderåriga flickor. Flynn frikändes visserligen från anklagelserna men bilden av den ädelmodige filmhjälten fick sig en rejäl knäck, och den tidigare så hyllade stjärnan började allt oftare beskrivas som en riktig buse.

Under andra världskriget slutade man göra den typ av sorglösa äventyrsfilmer som var Flynns specialitet. Han spelade med i flera krigs- och vilda västernfilmer men spåren av hans sprit- och drogmissbruk kunde inte längre döljas under makeupen och hans tid som förste älskare på vita duken led definitivt mot sitt slut.

Åldrad och desillusionerad

I slutet av sitt liv gjorde han comeback i filmatiseringen av Hemingways tjurfäktningsdrama Och solen har sin gång (1957). Där spelar han en rollfigur som låg nära honom själv – en försupen, i förtid åldrad och desillusionerad man.
Och det var som en sådan han dog när han den 14 oktober 1959 drabbades av en hjärtattack.
Den då blott 50-årige Errol Flynn lämnade efter sig fyra barn från tre olika äktenskap. Han var fortfarande gift med sin tredje hustru, skådespelerskan Patrice Wymore, men det var inte hon som satt vid hans sida på dödsbädden – det gjorde hans tonåriga älskarinna.

Läs mer: Errol Flynn – the life and career av Thomas McNulty (2004) ● Hela mitt syndiga liv av Errol Flynn (1959)

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...