Gunnar Wetterberg i berättartagen.

"Beväpnade officerare tog färjan mellan Helsingborg och Helsingör"

En av föreläsarna på Stora Historiekryssningen den 11–12 november är Gunnar Wetterberg, känd för sina sprakande föredrag om Sveriges historia. Under kryssningen kommer han att prata om Sverige under världskrigen. Vi har passat på att prata med honom om ämnet redan nu.

6 juli 2018 av Åke Steinwall

Inför Stora Historiekryssningen har vi pratat med Gunnar Wetterberg om ämnet han ska berätta om ombord på Silja Galaxy. 

Du har nyligen avslutat en trilogi om Skånes historia och nu ska du tala om Sverige under världskrigen. Ser du någon koppling mellan ämnena?

– Ja, självklart eftersom tyskarna ockuperade Danmark. Vid ett tillfälle tog ju beväpnade officerare färjan mellan Helsingör och Helsingborg. Beredskapen var inte särskilt god i början. Men det finns också kopplingar till min nästa bok som kommer ut lagom till kryssningen. Den heter Träd – en vandring i den svenska skogen och handlar om det svenska skogsbrukets historia. Där berättar jag bland annat om hur man under krigen gjorde djurfoder av cellulosa för att kunna använda säden till människoföda.

Du har arbetat många år i statlig tjänst. Vilken svensk statlig tjänsteman tycker du hade det svåraste uppdraget under något av världskrigen?

– Jag skulle nog säga Dag Hammarskjöld som då var statssekreterare hos Ernst Wigfors på finansdepartementet. Under första världskriget hade ju Dags far Hjalmar Hammarskjöld som statsminister misslyckats med att säkra livsmedelsförsörjningen för det svenska folket, och det hade Dag dragit lärdomar av och lyckades ju mycket bättre med det under andra världskriget.

Du har också förespråkat en nordisk union. Hade en sådan kunnat hålla hela Norden utanför andra världskriget om den funnits då?

– Nej, det tror jag inte. Eftersom Sovjetunionen och Tyskland stod på olika sidor i kriget fick Norden en alldeles för stor strategisk betydelse för båda parter. Möjligen kunde Norden som ett större område ha fått någon av ledarna att tveka inför en planerad invasion, men det är mycket svårt att sia om.

Du är med som historisk expert i en ny omgång av Fråga Lund i höst. Kommer det många tittarfrågor om andra världskriget till dig?

– Nej, inte särskilt. Visserligen är det redaktionen som väljer ut de frågor som jag får kommentera så det kan ju hända att de sållar bort många. Eller så vet folk så mycket om detta redan genom att läsa era tidningar.

Här kan du läsa mer om kryssningen och anmäla dig till Stora historiekryssningen!

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...