NYTT NUMMER: Alexander den store förlorade aldrig ett slag

När Alexander den store efterträdde Filip II som kung över Makedonien år 336 f Kr ärvde han också sin fars projekt – att hämnas på det persiska imperiet för dess tidigare härjningar av den grekiska världen. Trots sin ungdom lyckades Alexander nå sitt mål på bara några år. Utan att förlora ett enda slag erövrade han hela perserriket.

14 juli 2017

Dessutom startar vi en ny artikelserie om stridande kvinnor med berättelsen om 1700-talssoldaten Hannah Snell. Vi berättar också om indianstammen comancherna som hade Nordamerikas bästa kavalleri och om alpkriget i Italien 1915–17.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Hans far utbildade honom till fältherre. Hans mor hävdade att han var son till Zeus. Själv gav sig den unge kungen ut på ett fälttåg som fortsatte österut ända tills hans män vägrade gå längre. På vägen hade han krossat hela det persiska imperiet.

Hannah Snell klädde ut sig till man för att kunna ta värvning i brittiska flottan. När hon, sårad och utfattig, återvände till England efter strider i Indien sålde hon sin historia till pressen. 

På 1600-talet anlände en ny folkgrupp till områden som i dag ligger i sydöstra USA. När de tämjt hästen kunde comancherna dominera stora delar av den amerikanska södern långt in på 1800-talet.

År 1915 tänkte den italienska militärledningen besegra kejsardömet Österrike-Ungern i ett
blixtkrig. Men de höga bergen och de moderna kulsprutorna gagnade österrikarna. Efter tre års krig hade italienarna förlorat mer än en miljon man och en stor del av norra Italien.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...