NYTT NUMMER: Befriaren de Gaulle gjorde om Frankrike

Charles de Gaulle vägrade, till skillnad från sina överordnade, att kapitulera inför Nazityskland. Istället flydde han till London och ledde den franska motståndskampen mot de tyska ockupanterna därifrån. När han återvände efter andra världskrigets slut hade han stora planer för hur Frankrike skulle bli ett mer stabilt land. Men han tröttnade snart på det politiska käbblet. Först under Algerietkrisen på 1950-talet fick han gehör för sina idéer.

26 maj 2017

Dessutom skriver vi om författaren Jane Austen som dog för 200 år sedan, om renässansens främsta gynnare, bankirfamiljen Medici och om Biafrakriget som urartade i en svältkatastrof.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Charles de Gaulle blev 1900-talets mest inflytelserike ledare i Frankrike. Han ledde motståndet mot tyskarna under andra världskriget. Senare skrev han om landets grundlag för att få mer makt som president.

I dag har författaren Jane Austen entusiastiska läsare över hela världen. Alla hennes romaner
har blivit framgångsrika filmer eller tv-serier. Men när hon själv dog år 1817 hade hon varken fått uppleva några större framgångar eller särskilt mycket av den kärlek hon skrev om.

I 1300-talets Florens skapade familjen Medici ett av historiens främsta finansimperier. De tog även över den politiska makten i staden och deras inflytande växte i hela Europa. I släkten fanns
storhertigar, drottningar och påvar.

Inbördeskriget i Nigeria nådde hela världen via tv. Framförallt var det massvälten bland civila i utbrytarstaten Biafra som upprörde tittarna. Men konflikten var inte svartvit och båda sidorna i kriget försökte utnyttja lidandet för att vinna den.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...