NYTT NUMMER: Brutala äventyrare erövrade Amerika åt Spanien

Efter Columbus upptäckt av den för européerna okända kontinenten reste en ström av krigserfarna äventyrare över Atlanten för att försöka bli rika och mäktiga. De blev kända som conquistadorer (erövrare) och några av dem lade under sig det mäktiga aztekernas rike och inka-imperiet.

3 november 2017

Dessutom presenterar vi Hitlers favoritpilot Hanna Reitsch, sultanfrun Shajar al-Durr som grep makten i Egypten och i vår nya artikelserie om kalla kriget berättar vi om hur konflikten mellan öst- och västblocket började.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Under några årtionden efter Columbus ankomst till Amerika ­koloniserades stora delar av kontinenten av spanska ­erövrare, så kallade conquistadorer. Med hänsynslöst våld och smitt­samma sjukdomar kunde män som Hernán Cortés och ­Francisco Pizarro besegra urbefolkningarnas härar, trots att de var ­mycket större än spanjorernas styrkor.

Tack vare mod och sin skicklighet blev Hanna Reitsch Nazitysklands mest berömda testpilot.
I slutet av kriget var hon beredd att genomföra ett självmordsuppdrag mot London. 

Precis när en korsfararhär invaderat Egypten år 1249 dör landets sjuke sultan. Hans hustru, Shajar al-Durr, håller sin mans död hemlig och besegrar korsriddarna. Sedan griper hon makten och styr det muslimska Egypten. 

Andra världskriget övergick omedelbart i ett livsfarligt, kallt krig mellan de tidigare allierade – Sovjetunionen och västmakterna. Det krigshärjade Europa delades mitt itu av en »järnridå».

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...