NYTT NUMMER: Churchill vägrade ge upp kampen mot Hitler

När Winston Churchill tillträdde som Storbritanniens premiärminister 1940 hade Hitlers arméer lagt under sig Polen, Norge, Danmark och förde ett effektivt blixtkrig i Västeuropa. Efter Frankrikes kapitulation stod britterna ensamma mot den nazistiska krigsmaskinen, men Churchill vägrade diskutera fredsförhandlingar med tyskarna. Med sin kampvilja lyckades han få sitt land att hålla stånd tills kriget vände året därpå.

16 februari 2018

Dessutom kan ni läsa om Edgardo Mortara, den judiska pojken som rövades bort av inkvisitionen 1858, om dansmanin i Strasbourg 1518 och om den verkliga Cyrano de Bergerac, soldaten som blev fredspoet.

Winston Churchill hade väldigt få anhängare när han tillträdde som Storbritanniens premiärminister under andra världskriget. Men med sin envishet och sin talekonst lyckades han vända opinionen och få britterna att tro att Hitler verkligen kunde besegras.

Ett rykte som nådde katolska kyrkans inkvisition hävdade att den sexårige judiske pojken Edgardo Mortara hade blivit nöddöpt som spädbarn. Då sändes Kyrkostatens polis hem till familjen i Bologna och förde bort pojken för att uppfostra honom till kristen. 

För 500 år sedan började en bondkvinna dansa för sig själv på Strasbourgs gator. Fler tog efter och snart dansade stora grupper. Några blev så utmattade att de dog.

Cyrano de Bergerac gjorde 1898 succé på teaterscenen som långnäst mästare i fäktning med både ord och värja. Verklighetens Cyrano de Bergerac hade också de egenskaperna och skrev
dessutom böcker om rymdresor på 1600-talet.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...