NYTT NUMMER: Det envisa motståndet i Stalingrad stoppade tyskarna.

Nazitysklands krigsmaskin hade vällt in i Sovjetunionen på sommaren 1941 och samma år nått Moskvas förorter. Året därpå beordrade Hitler att de sovjetiska oljekällorna i söder skulle erövras, men då måste först staden Stalingrad vid floden Volga intas. Det skulle visa sig bli svårare än väntat. Stadsbornas envisa motstånd stoppade den tyska avancemanget och när Röda armén gick till motattack innebar det en avgörande vändning i andra världskriget.

31 augusti 2018

Dessutom startar vi en artikelserie om kärlekens historia från forntid till nutid, vi berättar om Michael Jacksons fantastiska karriär och om Romarrikets undergång år 476.

Tyskarna behövde erövra Stalingrad för att nå de sovjetiska
oljekällorna. Av samma skäl måste Röda armén stoppa dem till varje pris. Priset betalades av de civila som flydde under bombardemanget eller gömde sig i den alltmer raserade staden.

Kärlek och sex har alltid varit en del av människors liv. Redan forntidens grottmålningar och skulpturer berättar om hur viktigt det var. De första skriftliga källorna kommer från Egypten.

Han slog igenom som barn i Jackson Five, en grupp som hans far hade skapat, men det var först när han som vuxen bröt med fadern som genombrottet kom. Under 1980-talet blev han musikvärldens allra största superstjärna.

Under ett par dramatiska decennier förlorade den västromerske kejsaren kontrollen över sitt rike. Efter år av krig och interna konflikter tog germanska ledare över stora delar av imperiet. Bara i den östra Medelhavsregionen kunde romarriket bestå.


Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...