NYTT NUMMER: Gatustrider och ekonomisk kris bäddade för Hitler

Efter första världskriget var krisen djup i Tyskland. Ekonomin var slagen i spillror, kejsardömet hade fallit och tusentals besvikna före detta soldater rörde sig på gatorna. Kommunisterna hoppades på en revolution som den i Ryssland 1917 medan det ännu lilla extremnationalistiska nazistpartiet började bygga upp kampgrupper som ville hämnas för det tyska nederlaget i kriget. 1923 försökte deras ledare Adolf Hitler genomföra en statskupp.

15 juni 2018

Dessutom berättar vi om Burmas frihetskamp mot britter och japaner, om den georgiska nationalhjälten drottning Tamar och om kejsarnas tid i Rom.

Efter nederlaget i första världskriget var Tyskland ett land i kaos.
Kejsardömet hade omvandlats till en demokrati men storstädernas gator
härjades av ideliga slagsmål mellan kommunister och nazister. Skulle
demokratin överleva hotet från kuppmakare och revolutionärer?

Vid Burmas självständighet 1947 var generalen Aung San den självskrivne ledaren. Tidigare hade han sökt stöd från både kinesiska kommunister och japanska imperialister men nu kämpade han för en demokratisk framtid. Den kampen fick hans dotter Aung San Suu Kyi fortsätta 41 år senare.

I nästan 30 år styrde Tamar Georgien. Hennes -regeringstid mellan 1184 och 1213 brukar kallas den georgiska guldåldern och av sina undersåtar hyllades hon som »kungarnas kung och drottningarnas drottning».

Caesar mördades för att rädda republiken, men den gick under ändå. Därefter styrdes
imperiet av kejsare som försökte samla all makt. 

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...