NYTT NUMMER: Harriet Tubman hjälpte slavar till friheten i norr

Trots att hon riskerat livet för att fly till friheten i norr återvände Harriet Tubman gång på gång till sydstaterna för att hjälpa andra slavar att fly.

10 mars 2017

I det nya numret berättar vi också om sekten Aum Shinrikyos giftgasattack i Tokyos tunnelbana 1995, om militärkuppen i Grekland 1967 och om fritänkaren Giordano Bruno som brändes på bål i Rom år 1600.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Trots att hon riskerat livet för att fly till friheten i norr återvände Harriet Tubman gång på gång till sydstaterna för att hjälpa andra slavar att fly. Och när inbördeskriget bröt ut anmälde hon sig som frivillig för att bekämpa slaveriet med alla medel.

År 1995 chockade medlemmar av den japanska sekten Aum Shinrikyo världen genom att släppa ut en dödlig gas i Tokyos tunnelbana. Det var kulmen på en extrem rörelses våldsamma försök att driva igenom sin vision om världens undergång.

Den 21 april 1967 tog en grupp generaler och överstar makten i Aten. Deras kupp blev inledningen på sju års diktatur där fängslanden, tortyr, censur och polisvåld hörde till vardagen. Som mest satt 20 000 greker i juntans fängelser. Drömmen om att erövra Cypern blev militärregimens fall.

Giordano Bruno gick i kloster som 17-åring men vägrade nöja sig med de läror och böcker som katolska kyrkans ledning godkände. Han trodde på forntida religioner och bebodda planeter i ett oändligt universum – tankar som blev hans död.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...