NYTT NUMMER: Inbördeskrig delade Finland efter självständigheten 1917

Efter ryska revolutionen 1917 lyckades storfurstendömet Finland bryta sig loss och bli ett fritt land. Men bara några veckor efter självständigheten visade det sig hur splittrat landet var. Många inom arbetarklassen hoppades på ett rättvisare samhälle och inspirerades delvis av de ryska revolutionärernas ideal. Andra finländare hoppades på ett borgerligt finskt kungadöme. I januari 1918 delades befolkningen upp i röda och vita och inbördeskriget var ett faktum.

4 augusti 2017

Dessutom berättar vi om den skotska drottningen Maria Stuarts äventyrliga liv, om hur en bomullsrensningsmaskin både ökade produktionen och behovet av slavar och om historien bakom tolv nationalsånger.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

För 100 år sedan banade ryska revolutionen väg för Finlands självständighet. Men knappt hade landet blivit fritt förrän sociala och politiska konflikter delade folket i ett blodigt inbördeskrig.

När Maria Stuart övergav sin make och han sedan mördades fick skottarna nog och förvisade sin drottning. I England hamnade hon ur askan i elden eftersom hennes släkting Elisabet I såg henne som en konkurrent även om den engelska tronen.

Intäkterna från billigare bomull, slavhandel och nya uppfinningar drev på den industriella -revolutionen i skiftet mellan 1700- och 1800-tal. Samtidigt växte protesterna mot de svåra -arbetsförhållandena i de allt större industrierna.

Tillsammans med flaggan är nationalsången den främsta symbolen för en nation. Många av dessa -sånger speglar historien. Därför har omvälvande händelser ofta lett till att sångerna bytts ut eller skrivits om.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...