NYTT NUMMER: Ivan den förskräcklige styrde Ryssland med järnhand

Ivan IV ärvde makten från sin far redan som treåring. Under hans uppväxt styrdes landet av bojarer, ryska adelsmän, och när Ivan blev vuxen hotade han med att avgå om han inte fick ta över all makt själv. Sedan införde han ett terrorvälde i landet som gjorde honom ökänd som Ivan den förskräcklige.

25 maj 2018

Dessutom berättar vi om den misslyckade piraten William Dampier som blev vetenskapsman, om nio berömda broar och om morden på Martin Luther King och Robert Kennedy som skakade USA våren 1968.

Ivan IV var den förste ryske ledaren som kallade sig tsar – det ryska ordet för kejsare. Men han blev mer känd som »den förskräcklige» eftersom han höll sig kvar vid makten i 37 år med hjälp av blodig terror.

Flamingor, zebror, sjölejon, avokador, kokospalmer och brödfrukter – William Dampier beskrev allt han såg på sina resor runt jorden. Längs vägen försökte han försörjasig som sjörövare, men tjänadeistället sina pengar som författare och blev en respekterad forskare. 

Människor har byggt broar sedan förhistorisk tid. De första kanske bestod av trädstammar fällda över vattendrag. I dag är många broar tekniska mästerverk, men redan romarna använde avancerad teknik i sina brobyggen. Här är nio broar som blivit berömda för sina konstruktioner eller för någon dramatisk händelse som utspelats vid dem.

För 50 år sedan var USA splittrat av raskravaller och protester mot Vietnamkriget. För många knöts hoppet om en bättre framtid till två personer – medborgarrättskämpen Martin Luther King och presidentkandidaten Robert F Kennedy. Men två mördare skulle krossa alla dessa förhoppningar.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...