NYTT NUMMER: Jeanne d'Arc vände hundraårskriget

När tonårsflickan Jeanne d'Arc sökte upp den franska tronföljaren år 1429 var Frankrike hårt pressat i den långvariga konflikten med England, som senare skulle bli känd som hundraårskriget. Hon lyckades övertala kronprinsen att låta kröna sig och ledde själv de franska styrkor som hävde belägringen av Orleans. Hennes insatser fick krigslyckan att vända till fransmännens fördel.

21 december 2018

Dessutom berättar vi om den 900 dagar långa belägringen av Leningrad, om historiens mest kända superhjältar och om mannen som tog det första fotografiet.

Efter närmare 80 år av strider mellan franska och engelska trupper blandade sig en ung flicka i kriget. Den 17-åriga Jeanne d’Arc hävdade att hon fått Guds uppdrag att befria Frankrike från dess fiender. I maj 1429 ledde hon en fransk styrka mot den belägrade staden Orléans.

Den 27 januari 1943 befriades Leningrad efter att tyskarna belägrat staden i 900 dagar. Över en miljon stadsbor miste livet, men de överlevande hade hållit ut. Författaren Pavel Luknitskij var en av dem.

Superhjältar blev populära tack vare serietidningarnas genombrott på 1930-talet, men de var inget nytt fenomen. Samma karaktärsdrag har funnits hos många olika kulturers mytomspunna hjältar.

Det hade länge varit känt att ljus kunde projicera bilder, men ingen hade kommit på hur dessa skulle kunna bli mer än tillfälliga intryck. Nicéphore Niépce blev historiens första fotograf när han fångade en bild med hjälp av en asfaltsbestruken tennplåt.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...