NYTT NUMMER: Kalla kriget spred sig till rymden

I slutet av andra världskriget utvecklade Nazitysklands forskare V-2-raketen som de kunde angripa London med från kontinenten. Innan kriget var slut hade alliansen mellan USA och Sovjetunionen börjat övergå i misstänksamhet och kallt krig. Därför försökte båda segrarmakterna ta vara på tyskarnas raketkunskaper för att få ett försprång i den globala maktkampen. Under 1950-talet utvecklades konflikten till en rymdkapplöpning som inte avgjordes förrän amerikanska astronauter kunde landstiga på månen 1969.

23 november 2018

Dessutom berättar vi om hur Polen försvarade sin självständighet mot Röda arméns angrepp 1920, om fransmannen som programmerade en vävstol med hålkort i början av 1800-talet och om Eleanor Roosevelt som drev igenom FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Tyskarna kunde inte vända andra världs­kriget med sina V-2-raketer, men senare värvade supermakterna USA och Sovjetunionen snabbt de bästa tyska forskarna för att skaffa sig ett militärt övertag i rymden. 

När första världskriget avslutades återuppstod Polen på Europas karta. Tysklands och Österrike-Ungerns nederlag gjorde polackerna fria igen. Men i öster fick de kämpa mot den nya kommunistiska regimen i Ryssland för att landet skulle överleva. 

I tusentals år var siden ett dyrt och exklusivt tyg eftersom det var tidskrävande att tillverka. År 1805 lyckades fransmannen Joseph-Marie Jacquard skapa en vävstol som med hjälp av hålkortsprogram kunde producera sidentyg mycket snabbare.

USA:s president Franklin D Roosevelt, dog innan andra världskriget tog slut men för hans fru Eleanor kom ett nytt uppdrag med freden. Hon fick i uppgift av FN att ena världen bakom en deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...