NYTT NUMMER: Khomeyni kapade folkets uppror mot shahen

1978 hade det iranska folket fått nog av shahens korrupta förtryckarregim. Allt fler grupper anslöt sig till demonstrationerna som blev allt större trots att det möttes av polisens och militärens våld. Till shahens kritiker hörde också ayatollah Khomeini. När han återvände från sin exil i Paris pratade han om ett fritt samhälle, men inom några månader hade han förvandlat Iran till en präststyrd islamisk republik.

3 augusti 2018

Dessutom berättar vi om den medeltida kejsaren Fredrik Barbarossa, om paret Loving som lyckades stoppa USA:s lagar mot blandäktenskap och om hur Romarriket delades för att hållas samman.

Trots att shahen av Iran var hatad av många ansågs han ändå sitta säkert på sin tron tack vare den säkerhetsapparat han byggt upp med USA:s hjälp. Men när stödet för den landsförvisade prästen Khomeyni växte var revolutionen nära.

Han klassades som vit och hon som färgad. Själva ville de bli erkända som man och hustru. Det blev de först när högsta domstolen 1967 avskaffade lagen mot blandäktenskap.

Han är känd för eftervärlden under sitt italienska öknamn Fredrik Barbarossa. Den rödskäggige tysk--romerske kejsaren Fredrik I var en av medeltidens mäktigaste män, men lyckades aldrig kuva italienarna.

Kejsar Diocletianus fick stopp på splittringen av romarriket genom att dela upp det i fyra regioner. Senare tog Konstantin den store ett fast grepp om imperiet och flyttade huvudstaden österut.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...