NYTT NUMMER: Kleopatra gifte sig med romersk general för att rädda Egypten

Julius Caesar hade hjälpte henne till den egyptiska tronen år 47 f Kr, men när han mördades år 44 tvingades Kleopatra hitta en annan allianspartner för att behålla makten. Hon valde Caesars general Marcus Antonius och tillsammans med honom började hon till och med utvidga sitt maktområde. Men då valde Roms nye härskare, Octavianus, att ta strid.

19 januari 2018

Dessutom berättar vi om den koreanska filmstjärnan som kidnappades till Nordkorea av Kim Jong-Il, om de sydamerikanska diktatorernas mordprojekt Operation Condor och om konsten som Adolf Hitler hatade.

För att kunna hålla sig kvar på den egyptiska tronen ägnade sig Kleopatra åt ett avancerat maktspel. Till skillnad från sina fiender lyckades hon hitta allierade inom det mäktiga romarriket.

Under 1970-talet styrdes stora delar av Sydamerika av militärdiktaturer som såg all opposition som ett kommunistiskt hot. Med stöd av CIA började regimerna samarbeta för att bekämpa sina fiender. Resultatet blev ett internationellt mordprojekt
kallat Operation Condor.

Två av Sydkoreas största kändisar inom film-branschen hette Shin Sang-Ok och Choi Eun-Hee. De var berömda även i det kommunistiska Nordkorea och diktatorns son Kim Jong-Il var
så filmintresserad att han lät röva bort dem. 

Sommaren 1937 skulle två konstutställningar övertyga tyskarna om den nazistiska ideologins överlägsenhet. En visade verk som Hitler valt ut, den andra ställde ut konst som avskräckande exempel. Responsen blev inte den önskade. Fem gånger så många såg konsten Hitler hatade.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...