NYTT NUMMER: Mandela ledde frihetskampen från fängelset

1962 greps advokaten Nelson Mandela av den sydafrikanska polisen. Han hade då arbetat underjordiskt i ett år med att organisera befrielserörelsen ANC:s militära motstånd mot apartheidregimen. När detta avslöjades dömdes Mandela och hans närmaste män till livstids fängelse. Trots isoleringen lyckades han leda frihetskampen från fängelset och i slutet av 1980-talet insåg hans fiender i regeringen att de måste förhandla med honom.

28 september 2018

Dessutom berättar vi om spanska armadans försök att invadera England år 1588, om de sex systrarna Mitford varav två var nazister och en kommunist samt om anarkisterna som i början av 1900-talet var en av världens mest framgångsrika politiska rörelser.

Med den ena handen knuten i luften tågade Nelson Mandela ut i friheten den 11 februari 1990. Därmed var rasåtskillnadssystemet apartheid dödsdömt. Hans frigivning var slutpunkten på den långa frihetskamp för Sydafrikas svarta som ANC-ledaren lett från sin fängelsecell.

Sommaren 1588 sände den spanske kungen Filip II sin stora armada mot norr för att störta den engelska drottningen Elisabet I. Men han räknade varken med dåligt
väder, svårstyrda fartyg eller ammunitionsbrist.

Systrarna Mitford var berömda under 1930-talet eftersom två av dem blev fascister och en kommunist. En annan av systrarna blev istället bästsäljande författare genom att skriva nyckelromaner om sin märkliga familj.

Ur 1800-talets arbetarrörelse växte det fram en ideologi som blev stor i Sydeuropa, Ryssland och Latinamerika. Genom fackföreningar och direkta
aktioner arbetade anarkisterna för en revolution som skulle göra alla regeringar onödiga.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...