NYTT NUMMER: Martin Luthers kritik av påven ledde till storkrig

Munken Martin Luthers kritik av påven och katolska kyrkans avlatshandel utlöste reformationen som splittrade Europa.

20 januari 2017

I det nya numret berättar vi också om hur Mao Zedong tog hämnd på sina kritiker under kulturrevolutionen, om raeliska rörelsen som tror på rymdvarelser istället för gudar, om baskernas flertusenåriga kamp för självständighet och om författaren Virginia Woolf som tillsammans med sina vänner i Bloomsburygruppen utmanade sin tids moraluppfattningar.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Hans skriftliga angrepp mot påven utlöste ett jordskalv som delade kyrkan och ska­kade Europa. Martin Luther sågs som en välsignad hjälte av sina anhängare, medan motståndarna menade att han arbetade för djävulen.

Raëlisterna är radikala ateister som har ersatt alla tankar på en gud med övertygelsen om att utom­jordingar är mänsklighetens skapare. Rörelsen har kallats världens mest udda men också snällaste sekt. Men riktigt så oskyldig kanske den inte är.

»Stora språnget» skulle förvandla Kina till en välfärdsstat. Istället resulterade Mao Zedongs kampanj i massvält. Misslyckandet försvagade hans ställning, men några år senare hämnades han på sina kritiker genom att utlösa kultur-revolutionen. Radikala ungdomar hetsades till att misshandla och döda alla »klassfiender».

Baskerna hade precis börjat utveckla ett självstyre inom Spanien när Franco lät bomba
den baskiska nationalismens huvudstad Guernica sönder och samman år 1937.

Systrarna Virginia och Vanessa Stephen bodde i början av 1900-talet tillsammans i en lägenhet i London. Deras hem blev mötesplats för några av Englands mest begåvade personer. Tillsammans spred de en kritik av tidens normer kring konst, politik och sex som gjorde dem både ökända och berömda.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...