NYTT NUMMER: Nazitysklands anfall överraskade Stalin

Den 22 juni 1941 inleddes Operation Barbarossa då Nazitysklands krigsmakt på bred front gick till attack mot Sovjetunionen. Josef Stalin, som hade litat på den icke-agressionspakt som slutits mellan de två diktaturerna 1939, blev helt tagen på sängen. Men när chocken lagt sig bestämde han sig för att bygga en ny allians med Adolf Hitlers fiender.

18 januari 2019

Dessutom berättar vi om medeltidens pirater i Östersjön, om stridselefanternas historia och om åtta kärleksaffärer i kungahusen.

Josef Stalin blev till slut andra världskrigets store segerherre, men det började väldigt illa när han överrumplades av Nazitysklands anfall på Sovjetunionen 1941. Stalins militära insatser förvärrade läget, men hans skickliga förhandlingar med västmakterna
räddade landet.

På 500-talet f Kr introducerade indierna ett nytt vapen på slagfältet: stridselefanten. Det flera ton tunga djuret fungerade som en levande stridsvagn och tvingade ut världens arméer i en ovanlig kapprustning.

Utomäktenskaplig kärlek är lätt att hitta i kunga­husens historia. Tronföljaren giftes vanligen bort redan i tonåren med en kandidat som ansågs gynna landet politiskt och ekonomiskt och deras samliv förväntades resultera i tronarvingar. Kärleken fick regenterna hitta på annat håll. Men att göra det var långt ifrån riskfritt för de kungliga eller deras älskade.

På 1400-talet härjade de fruktade vitaliebröderna i Östersjön och Nordsjön. De leddes av den legendariske Klaus Störtebeker, som gjorde ett ödesdigert misstag då han angrep det mäktiga handelsförbundet Hansan. 

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...