NYTT NUMMER: Nordirland slets sönder av terror under 30 år

Protesterna mot orättvis behandling av Nordirlands katoliker urartade i gatustrider, mord och bombattentat.

17 februari 2017

I det nya numret berättar vi också om hur Jehovas vittnen växte genom att utlova att Jesus skulle komma tillbaka år 1914, om Napoleons invasion av Egypten år 1798, om Rysslands beskyddare Alexander Nevskij och om Sonja Henie, den norska isprinsessan som anklagades för att vara nazist.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Protester mot ekonomiska orättvisor urartade 1969 i rena gatustrider på Nordirland. Det blev början på »The Troubles» – ett nästan 30 år långt terrorkrig. När brittisk militär sattes in mot IRA spreds konflikten till hela Storbritannien.

Sedan rörelsen växte fram för mer än hundra år sedan har medlemmarna i Jehovas vittnen varit övertygade om att världens undergång är nära. Trots att den utlovade händelsen gång på gång har blivit försenad fortsätter vittnena att vänta.

Sommaren 1798 anlände en stor fransk flotta till Egypten. Den leddes av den unge generalen Napoleon Bonaparte som genom att inta landet ville stoppa britternas inflytande i regionen.
Han trodde att egyptierna skulle se honom som en befriare, men det blev inte som han tänkt sig.

Alexander Nevskij är sedan länge Rysslands national­hjälte. Myten kring honom tog sin början med ett slag vid floden Neva – varifrån han fick sitt namn och där han ska ha besegrat svenska korsriddare som försökte inta landet.

Konståkning var länge en svensk-norsk paradgren. Flera av de första OS-medaljerna i sporten gick till skridskoåkare från Norden. Allra mest framgångsrik var norskan Sonja Henie som dominerade sporten på 1930-talet och blev filmstjärna på kuppen. 

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...