NYTT NUMMER: Presidenten tog strid för unionen

Abraham Lincoln växte upp i en fattig nybyggarfamilj, men lyckades tack vare sin begåvning först bli jurist och sedan politiker. När han ställde upp i presidentvalet 1860 tog han ställning mot en fortsatt utbyggnad av slaveriet. Det var tillräckligt för att Sydstaterna efter valet skulle bryta sig ur unionen. Lincoln höll dock fast vid sin linje genom krigsåren och avskaffade till slut slaveriet i hela landet.

6 april 2018

Dessutom startar vi en ny artikelserie om Romarrikets uppgång och fall. Vi berättar också om Katarina de Medici, änkedrottningen som styrde Frankrike genom sina söner och om nio misslyckade polarexpeditioner.

Abraham Lincolns motstånd mot slaveriet gjorde honom så älskad att han valdes till president 1860. I sydstaterna var han däremot så hatad
att man startade ett inbördeskrig.

Katarina av Medici giftes bort som 14-åring med den franske prins Henrik. De fick tio barn, trots att han föredrog sin älskarinna. När maken dog tog hon över makten och styrde landet under 30 år i sina minderåriga och sjukliga söners namn.

I slutet av 1800-talet hade européer kartlagt det mesta av j-ordens yta. I stort sett var det bara polar-områdena som -återstod. Is och köld gör dem till världens mest -svårtillgängliga och -farliga trakter. Något som den ena expeditionen efter den andra bittert fick erfara.

När Roms siste kung störtades år 509 f Kr var det bara en stadsstat han förlorade makten över. De romerska senatorer som tog över styret skulle under de närmaste århundradena få se den växa till ett rike som omfattade hela den italienska halvön.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...