NYTT NUMMER: Så växte världens mäktigaste religion fram

Under tre år samlade den judiske predikanten Jesus en växande skara anhängare, men när han greps av de romerska myndigheterna och avrättades trodde många att han snart skulle glömmas bort. Istället spred hans vänner budskapet att han hade återuppstått och rörelsen växte steg för steg till att bli världens största och mäktigaste religion.

28 april 2018

Dessutom berättar vi om Dusko Popov, agenten som var verklighetens James Bond, Patty Hearst som rånade banker med sina kidnappare och Karl Marx som skrämde Europas rika med sitt kommunistiska manifest.

För nästan 2 000 år sedan samlade en kringvandrande judisk predikant anhängare i ett hörn av romarriket. I dag vördas samme man av miljontals troende över hela världen.

Patty Hearst kom från en rik släkt, men hennes kidnappare begärde aldrig någon lösesumma. Istället övertalades hon att gå med i Symbionese
Liberation Army och delta i organisationens bankrån.

»Ett spöke går runt i Europa – kommunismens spöke.» Med de orden i Kommunistiska manifestet beskrev Karl Marx den rädsla som spreds i hela Europa under revolutionsåret 1848. Själv blev han också jagad som ett spöke från land till land.

En jugoslavisk miljonärsson erbjöd sig att skaffa information åt den tyska underrättelsetjänsten. Några dagar senare anställdes han av brittiska
MI5. Dusko Popovs dubbelspel kunde ha stoppat ­Pearl Harbor-attacken men FBI ignorerade honom.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...