NYTT NUMMER: Samurajernas sista strid stod 1877

Samurajen Saigo Takamori deltog i Boshin-kriget på 1860-talet då Japans shogun störtades till förmån för kejsaren. Men när dennes regering genomförde reformer som hotade samurajklassen valde Takamori att göra uppror. Utrustade med samurajernas traditionella svärd gick de till attack mot den modernt beväpnade armén.

30 oktober 2018

Dessutom berättar vi om folkomröstningen som fick den chilenske diktatorn Pinochet på fall, om goterna som krigade sig genom Europa under 700 år och vår nya artikelserie om uppfinnare börjar med James Watt som effektiviserade ångmaskinen så att den industriella revolutionen kunde ta fart.

Saigo Takamori ledde de styrkor som störtade Japans siste shogun för att ge makten till kejsaren. Men istället tog politiker över för att modernisera landet. När de ville avskaffa samurajernas privilegier gjorde Saigo uppror igen.

Efter 15 år som Chiles diktator gick Augusto Pinochet 1988 med på att anordna en folkomröstning om sin egen framtid. Den gick inte som han hade tänkt.  

I 700 år härjade goterna i hela Europa på jakt efter ett nytt hemland. Längs vägen besegrade de både Roms segervana legionärer och hunnerhövdingen Attilas ökända ryttare. Men när de äntligen fann ett hem mötte de en ny och mäktigare fiende: en muslimsk invasionsarmé. 

År 1763 fick den unge skotten James Watt i uppdrag att reparera en trasig ångmaskin. Han fick den att fungera igen, men blev inte nöjd med dess effektivitet. Två år senare hade han förbättrat den så mycket att den industriella revolutionen verkligen kunde ta fart.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...