NYTT NUMMER: Tiotusentals dog för några få kilometer

I flera år hade brittiska och franska styrkor försökt driva ut den tyska armén ur Flandern. Sommaren 1917 inleddes en ny offensiv vars mål var att erövra de tyska ubåtsbaserna vid den belgiska kusten. Men artilleribeskjutning och dåligt väder förvandlade snart terrängen till en lervälling där tiotusentals drunknade. Trots att man bara lyckades erövra några kilometer sände den brittiske befälhavaren Douglas Haig under flera månader iväg nya trupper i anfall efter anfall.

19 juni 2017

Dessutom berättar vi i en ny artikelserie om hur industriella revolutionen började.Vi skriver också om munken Bartolomé de las Casas som försökte stoppa spanjorernas förtryck av indianerna på 1500-talet och om prinsessan Sofia Dorotea av Celle, vars älskare försvann spårlöst, just innan paret skulle rymma från slottet. 

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

För 100 år sedan började slaget vid Passchendaele i Belgien. Den brittiske fältmarskalken trodde att en enda storoffensiv skulle räcka för att knäcka tyskarna. Men häftiga regn förvandlade slagfältet till en dödlig sankmark där tiotusentals soldater drunknade i leran. Trots detta fortsatte striderna i flera månader – bara för att erövra en liten, sönderskjuten by.

Prinsessan Sofia av Celle tvingades gifta sig med sin kusin, prinsen av Hannover. Efter några års äktenskap planerade hon att fly tillsammans med sin älskare, en svensk adelsman. Men han försvann spårlöst samma dag som flykten var planerad.

Columbus ankomst till Amerika 1492 blev starten på ett folkmord. I hans spår följde spanjorer
som tilldelades mark och indianslavar för att exploatera de nya kolonierna. Prästen Bartolomé de las Casas var en av dem, men fick nog och kämpade för att förbättra indianernas situation.

Den industriella revolutionen förändrade samhället fullständigt. Med nya maskiner och effektivare energi kunde färre människor producera mycket mer. Det hela började med några avgörande uppfinningar i England på 1760-talet.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...