NYTT NUMMER: Torneringar lockade riddarna mer än krigen

Tornerspelen uppstod ur de medeltida riddarnas stridsövningar. I takt med att publikens intresse ökade blev också äran för de riddare som kunde vinna torneringar allt större. Till slut ville alla med tillgång till häst och rustning delta i de populära tävlingarna, till och med kungarna.

28 april 2017

Dessutom berättar vi i det nya numret om kejsarinnan Maria Teresia som styrde sitt imperium i 40 år, om Moonrörelsen som tror att världens problem kan lösas med massäktenskap och om hur världshistorien inspirerade George Lucas till att skapa Star Wars.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

Varken död, lemlästning eller påvens hot om evig förbannelse kunde hålla Europas riddare borta från medeltidens blodigaste tävlingar, torneringarna. Här kunde riddarna ge prov påmod och stridsegenskaper, kräva lösesummor för motståndare – och vinna damernas gunst. 

En fattig man från Korea möter Gud, bildar en kyrka och tror sig kunna frälsa mänskligheten genom spektakulära massbröllop. Sun Myung Moon och hans »moonies» har omväxlande beskrivits som en livsfarlig sekt och som världens räddning.

Kejsaren Karl VI hade ingen kronprins och krävde därför att grannländernas härskare skulle respektera hans rikes gränser även om han skulle efterträdas av dottern Maria Teresia. Men när kejsaren plötsligt avled och hans dotter tog makten i Wien struntade de i sina löften och förklarade krig.

I år är det 40 år sedan Stjärnornas krig, den första filmen i den så framgångs­rika Star Wars-serien, hade premiär. Inspirationen till science fiction-dramats handling hade filmskaparen George Lucas hämtat från många epoker i världshistorien.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...