NYTT NUMMER: Tsarfamiljen fängslades och mördades under ryska revolutionen.

I det nya numret berättar vi också om Pyrrhus, den grekiske generalen som vann en ödesdiger seger mot romarna, om den hemliga agenten Christine Granville som räddade dödsdömda fångar i det ockuperade Frankrike samt om hur författaren J R R Tolkien inspirerades av de nordiska språk och myter när han skrev Bilbo och Sagan om ringen.

29 december 2016

I början av 1917 stod Nikolaj II fort­farande i spetsen för Rysslands trupper under första världskriget. Men kriget var en katastrof och läget på hemmafronten blev alltmer kaotiskt. Ändå kunde tsaren inte alls föreställa sig vad som väntade honom och hans familj under det följande året.

Vill du prenumerera på Allt om Historia? Läs om våra fina erbjudanden här.

"She flirted with men and with death!" Så löd en tidningsrubrik efter att den polsk-brittiska agenten Christine Granville knivmördats i London 1952. Under andra världskriget hade hon tagit stora risker på tyskockuperad mark och alltid klarat av sina uppdrag.

Han var släkt med Alexander den store och vissa trodde att Pyrrhus skulle kunna återupprätta det grekiska imperiet. Istället blev hans seger vid Ausculum år 279 f Kr grekernas sista framgång innan romarna började ta över positionen som den främsta makten.

J R R Tolkien brukar räknas som fantasy-­genrens fader. Men hans klassiska verk Bilbo och Sagan om ringen var i sin tur inspirerade av fornnordisk litteratur. Tolkien lånade ord, namn och händelser från nordbornas sagor och sägner.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...