NYTT NUMMER: Victorias välde växte under hela 1800-talet

Som nybliven 18-åring efterträdde Victoria sin farbror på Storbritanniens tron. Med hjälp av sin make Albert blev hon snart en symbol för det växande brittiska imperiet. Till slut var var fjärde människa på jorden hennes undersåte. I hela 64 år styrde hon över ett välde "där solen aldrig gick ner".

13 juli 2018

Dessutom berättar vi om den australiensiske stråtrövaren Ned Kelly som smidde sin egen rustning för att slåss med polisen, om nio politiska kupper som misslyckades samt om nazisterna som under 1930-talet sökte spår av arierna i Norden.

Hon var drottning av Storbritannien och Irland samt kejsarinna av Indien. Under hennes regenttid växte det brittiska världsväldet sig så stort att var fjärde människa blev hennes undersåte. Med hela 64 år på tronen påverkade hon århundradet mer än någon annan.

För många av Australiens fattiga var Ned Kelly en frihetskämpe – en Robin Hood iklädd en
hemmagjord rustning. Men i polisens ögon var han en farlig mördare och upprorsman. 

Att komma till makten i ett land kräver ofta tålamod och hårt arbete. Kanske är det därför som så många försökt ta en genväg via en politisk eller militär kupp. Men långt ifrån alla har lyckats med sina planer. 

Enligt den nazistiska ideologin härstammade all kultur och civilisation från de ariska germanerna. På 1930-talet sände organisationen SS Ahnenerbe sina agenter från Nazityskland till Norden för att söka spår efter dem. 

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...