Christina-bakelsen
Christina-bakelsen

Christinabakelsen är skapad av konditorn Rolf Stålberg på uppdrag av Christinaakademin.

© Christina-akademin

Fira minnet av drottning Kristina med en bakelse!

I dag lanserar Christina-akademin en bakelse till minnet av drottning Kristina (1626–89). Läs mer om Sveriges mest kända drottning nedan.

8 december 2016 av Åke Persson och Åke Steinwall

I dag lanserar Christina-akademin en bakelse till minnet av drottning Kristina (1626–89). Ända sedan 1854 har minnet av hennes far, krigarkungen Gustav II Adolf, firats med en bakelse på hans dödsdag. Nu är det alltså hans dotters tur att få en bakelse. Bakverket, som presenteras på Kristinas födelsedag den 8 december i Livrustkammaren på Stockholms slott, har tagits fram av konditorn Rolf Stålberg och innehåller bland annat kvittenmarmelad, marcipan, citron och rosenvatten – smaker som användes även under drottningens livstid på 1600-talet. Läs mer om Sveriges mest kända drottning nedan.

Drottning Kristina och hennes kusin Karl Gustav
Drottning Kristina och hennes kusin Karl Gustav

Kristina i samspråk med sin kusin Karl Gustav, som tog över tronen
efter hennes abdikation. 

© Bridgeman/IBL

1654 lämnade drottning Kristina tronen och reste utomlands. Ett år senare briserade nästa bomb: hon hade övergivit protestantismen och blivit katolik. Vissa tror att alltsammans kan ha berott på hennes sexuella läggning. 

En dag i juni 1654 klev drottning Kristina för sista gången upp för den lilla trappan till den svenska tronen. Hon var klädd i en mantel av hermelin och på hennes huvud glittrade en gyllene krona.

Den 27-åriga drottningen svepte med blicken över rikssalen på slottet i Uppsala. Stämningen var spänd av stundens allvar och några av riksdagsledamöterna grät helt öppet. Snyftningarna tilltog när Kristina lyfte kronan från sitt huvud, som ett tecken på sin abdikation. Sedan tog hon av sig manteln och endast iförd en enkel, vit linneklänning höll hon sitt avskedstal.

Bara några dagar efter abdikationen lämnade Kristina Sverige, där hennes kusin Karl X Gustav redan hade utsetts till ny kung. Fortfarande var det ingen som riktigt förstod varför hon hade avsagt sig tronen. Själv hade Kristina inte lämnat någon bra förklaring.

Flyttade till Rom

Nyheten som briserade drygt ett år senare kom därför som en ännu större chock: Kristina hade övergett protestantismen, flyttat till Rom och blivit katolik! Dottern till Gustav II Adolf – hjältekungen som gett sitt liv för protestantismen då han stupat i slaget vid Lützen – hade gått över till fienden.

Kristina och Descartes
Kristina och Descartes

Drottning Kristina samtalar med den franske filosofen Descartes (ståendes till höger).

Inte så konstigt, kanske, att Kristina blivit Sveriges mest omskrivna monark.Det har författats operor, romaner och pjäser med henne som huvudperson, men framför-allt hyllmeter med avhandlingar. Alla försöker de hitta svaret på gåtan varför hon gjorde som hon gjorde.

En av de många teorierna går ut på att det faktiskt var av äkta religiös övertygelse som hon abdikerade. Det skulle nämligen vara omöjligt för Kristina att som omvänd katolik sitta kvar på tronen i det strängt protestantiska Sverige.

Men det där med att hon blivit katolik var nog bara ett svepskäl för att kunna abdikera med gott samvete, menar andra historiker. Den verkliga orsaken till att Kristina klev ner från tronen var att hon ville lämna det inskränkta och isolerade Sverige. Istället längtade hon efter att ge sig ut i Europa för att kunna ägna sig åt sitt stora intresse: kultur i alla dess former. Under sin tid som drottning hade Kristina försökt få fart på kulturlivet i den nya stormakten Sverige.

Bjöd in konstnärer

Hon bjöd in mängder av framstående utländska konstnärer, författare och musiker. Mest känd av dem är filosofen Descartes. Den olycklige fransmannen hann dock inte få så mycket uträttat innan han drabbades av lunginflammation och hostade ihjäl sig i de vinterkalla salarna på Stockholms slott.

Till slut fick också Kristina nog av den kulturella kölden i Sverige och bestämde sig för att lämna landet. Omvändelsen till katolicismen skulle då fungera som en fribiljett in i de finare kretsarna i södra Europa, menar de som tror att det var därför hon abdikerade och sedan konverterade.

Andra forskare hävdar att drottning Kristina helt enkelt inte orkade regera längre, att hennes längtan efter frihet blev för stark. Att hon inte stod ut med alla de regler som en kvinnlig monark tvingades leva efter på 1600-talet, bland annat kravet på att producera en tronarvinge. Liksom andra kvinnliga regenter skulle hon också ha riskerat sin maktposition om hon gift sig och på något sätt tvingats dela makten med sin make. Även om hon inte var ointresserad av makten föredrog hon därför att ge sig av.

Men de teorier som fått mest uppmärksamhet har att göra med drottningens kön och sexuella läggning. 

Kristina inför påven
Kristina inför påven

Ex-drottningen hos påven Alexander VII i Rom, där hon bosatte sig 1655 under namnet Kristina Alexandra

© Bodil Karlsson/Nationalmuseum

Det sägs att Kristina var alldeles hårig när hon föddes och att hon skrek med mörk röst, vilket gjorde att man först trodde att hon var en pojke. Även som vuxen hade hon ett ”manligt” utseende och betedde sig också ofta som en man. Dessutom hade hon en mycket nära och kärleksfull relation till den vackra hovdamen Ebba Sparre.

Lesbisk eller bisexuell?

Detta har lett till spekulationer om att Kristina var lesbisk, och att det var hennes motvilja mot män som fick henne att abdikera. Som drottning skulle hon förr eller senare bli tvungen att gifta sig och sedan föda en arvinge till den svenska tronen. Dessa spekulationer bör dock betraktas med viss skepsis. Det är visserligen oklart om Kristina någonsin hade en sexuell relation med en man. Men det var omvittnat att hon i sin ungdom hyste varma känslor för den svenske greven Magnus Gabriel De la Gardie. Relationen med honom fick dock ett abrupt slut när han anklagades för att baktala en annan av drottningens favoriter och därför förvisades från hovet under förödmjukande former.

Under åren i Rom var Kristina mycket fäst vid den italienske kardinalen Decio Azzolino. Han var hennes närmaste förtrogne under alla åren i Italien och i många av de brev som Kristina skrev till kardinalen framkommer det tydligt att hon älskade honom. Han var med vid hennes dödsbädd och när hon dog var det Azzolino som fick ärva henne. Det har också funnits de som på allvar trott att Kristina rent kroppsligt var en blandning mellan en kvinna och en man – att hon alltså var intersexuell, eller hermafrodit som man sa förr i tiden.

Kistan öppnades

Den tesen motbevisades när ex-drottningens kista öppnades för drygt 40 år sedan. Undersökningen av hennes kvarlevor, som legat där sedan begravningen 1689, visade att hon medicinskt sett varit kvinna.

Så varför valde Kristina att abdikera och att konvertera till katolicismen? Ja, troligen fanns det flera samverkande orsaker men det slutgiltiga svaret på gåtan vilar för evig tid tillsammans med drottningen själv, i hennes kista under koret i Peterskyrkan i Rom.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...