Ernest Boulton och Frederick Park arresterades vid Strand Theatre anklagade för uppvigling till osedlighet eftersom de visade sig offentligt i kvinnokläder.
© Mary Evans/ibl

The he-she-ladies roade och upprörde London 1870

Som Stella och Fanny gjorde de succé på den brittiska societetens fester. Att de egentligen hette Ernest och Frederick gjorde dem bara mer spännande. Men i 1870-talets England var alla inte lika roade och när de visade sig på teatern med var sin man blev de gripna av polisen.

28 februari 2017 av Jenny Ahonen
De var fortfarande klädda i kvinnokläder, men efter en hård natt i häktet var de prydligt uppsatta frisyrerna ordentligt tilltufsade och stubbiga strån hade börjat titta fram på hakorna. 


För de nyfikna besökarna i rättssalen stod det nu klart att det var sant, det som sagts. De två kvinnorna som hade arresterats kvällen innan var verkligen män.

Redan som ung pojke tyckte Ernest Boulton om att klä upp sig i kvinnokläder. Uppmuntrad av sin roade mamma brukade han klä ut sig till de hembiträden som arbetade för börsmäklarfadern och hans familj. 


Draperad i kjoltyg ville Ernest inte lyssna till sitt dopnamn. Istället bad han om att få bli kallad "Stella". Det var under det namnet han 20 år senare skulle komma att turnera tillsammans med sin kollega "Fanny".

Lord Arthur Pelham Clinton (1840–70), engelsk politiker fotograferad tillsammans med Ernest Boulton (överst) och Frederick Park (på golvet).
© Ullstein/ibl

Succé i underhållningsbranschen

Ernest mötte Fanny, eller Frederick Park som Fanny egentligen hette, när han som ung man arbetade på sin farbrors bank. 


Den jämnårige Frederick var juridikstudent och jobbade på en advokatfirma i London. Båda hade lovande karriärer framför sig när de istället beslöt att slå sig in på en helt ny bana. 

Under namnen Stella och Fanny gjorde de två unga männen entré i underhållningsbranschen.

I hårt snörade korsetter och med håret lagt i lockar framförde den teatrala duon sina föreställningar och möttes av en gillande publik och positiva recensioner i lokaltidningarna.


Framförallt var det Fanny som rosades och beskrevs som betagande vacker och en talangfull sopran.

Under turnéerna var det inte ovanligt att det unga paret bjöds in att medverka på olika fester och tillställningar efter sina framträdanden, och att de då ombads att komma i klänning. 

På herrgårdsmiddagarna lät de sig fotograferas i kvinnokläder. Bilderna blev så populära att vissa av dem trycktes upp som vykort. 

Ernest Boulton (känd som Stella, sittande) och Frederick Park (känd som Fanny, till höger). Bild från 1865.

© Ullstein/ibl

Tiderna förändrades

Medan Stellas och Fannys närvaro uppskattades på många av de ställen de besökte, fanns det också många som inte var lika roade av de klänningsklädda männen.

När Stella och Fanny anlände till Strand Theatre, kvällen den 28 april 1870, hade de redan polisens ögon på sig. På teatern hade de stämt träff med två kostymklädda herrar och tillsammans slog de två paren sig ner i en loge. 

Medan föreställningen pågick kallade detektiven som följt efter Stella och Fanny till teatern på förstärkning. Utanför entrén arresterade polisen sedan de båda när de intet ont anande var på väg ut i Londonnatten. 

Beskylldes för skamlig livsstil

Ernest Boulton och Frederick Park anklagades för "det avskyvärda brottet" buggery, en dåtida engelsk benämning på sodomi eller homosexuella samlag. 


När de ställdes inför domaren nästkommande dag var de fortfarande iklädda kvinnliga utstyrslar, vilka beskrevs i detalj i de tidningar som rapporterade om gripandet. 

I media beskrevs duon som "the he-she-ladies" och under den utdragna rättsprocessen var det publika intresset stort.

Inför rättegången rådde en nervös stämning i London. På andra sidan Engelska kanalen hade arbetarna gjort revolt och bildat Pariskommunen som styrde huvudstaden efter ett radikalt program i flera månader innan upproret krossades av militär.

På hemmaplan krävde en växande republikansk rörelse att kungahuset skulle avskaffas samtidigt som Charles Darwin med sin evolutionsteori presenterade en ny bild av människan. 

Män som klär sig som kvinnor blev – mitt i den sexualfientliga viktorianska epoken – för vissa Londonbor ett tecken på att samhället var på väg att spåra ur helt.  

Ernest Boulton och Frederick Park iförda klänningar på Strand Theatre i London, där de blev arresterade.
© Mary Evans/ibl

Saknade trovärdiga vittnen

Innan de häktades bodde Ernest och Frederick på två olika adresser i London, men delade samtidigt även en gemensam lägenhet, där de brukade förbereda sig inför sina gemensamma framträdanden. 


I denna lägenhet hittade polisen det dussintal kjolar, de 16 klänningar, tio kappor, samt de många hattar och andra kvinnliga attribut och accessoarer som i rätten presenterades som bevis för de unga männens "skamliga" livsstil.

Att som man framställa sig som kvinna var emellertid inget brott – i så fall en mindre förseelse. 


Den som klädde sig i kvinnokläder på offentlig plats kunde på sin höjd räkna med en tillsägelse från polisen eller lindriga böter. För att kunna fälla Boulton och Park för sodomi krävdes minst ett trovärdigt vittne, och något sådant hade åklagarsidan inte tillgång till.

Trots noggranna kroppsliga undersökningar kunde man heller inte hitta några fysiska bevis för att de åtalade hade haft analt sex med vare sig varandra eller någon annan. 


Sedan en enig jury funnit dem "icke skyldiga" kunde den uppmärksammade duon, drygt ett år efter att de arresterats, gå fria ur rättssalen. Denna gång i varsin kostym. Det dröjde dock inte länge innan Stella och Fanny var tillbaka i sina klänningar.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...