Vad menas med uttrycket "den tunna röda linjen"?

De rödklädda skottarnas placering på kullen lurade de ryska styrkorna vid slaget om Balaklava 1854. Bild: Bridgeman/IBL.

SVAR: Uttrycket ”den tunna röda linjen” myntades under Krimkriget (1853–56), där Storbritannien, Frankrike och Osmanska riket stred mot Ryssland. Den 25 oktober 1854 stormade flera hundra ryska kavallerister fram mot britternas läger vid Balaklava. Det enda som stod i deras väg var ett infanteriregemente från de skotska högländerna, ledda av generalmajor Colin Campbell. De var uppställda i en lång linje, två man djup, uppe på ett backkrön. När ryttarna närmade sig avfyrade de rödklädda fotsoldaterna ett par salvor med sina gevär. Det ryska kavalleriet föll då tillbaka. Dess ledare antog nämligen att uppställningen var en fälla och att det väntade en betydligt större brittisk styrka bakom den synliga linjen.

I sin rapport hem till England skrev en krigskorrespondent från tidningen The Times att det ryska anfallet slagits tillbaka av ”det röda stråket spetsat med en tunn linje stål”. I folkmun förkortades detta snart till ”den tunna röda linjen” och uttrycket blev en symbol för tapperhet inom den brittiska armén. Det har använts i en rad sammanhang, bland annat som titel på Terrence Malicks film från 1998, om striderna på Guadalcanal under andra världskriget.

Har du en historisk fråga?
Skicka den till oss på [email protected]!

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...