Poon Lim överlevde på en flotte när handelsfartyget Benlomond sänktes av en tysk ubåt.

Vem har överlevt längst som skeppsbruten?

Hur länge har någon överlevt som skeppsbruten – och hur länge höll denna person ut?

5 augusti 2017

SVAR 2006 överlevde tre mexikanska fiskare mer än nio månader till havs sedan deras båt fått slut på bensin och de drivit tvärs över Stilla havet till farvattnen utanför Taiwan. Det räknas som rekord i överlevnad på havet, men det är förstås inte omöjligt att människor i gångna tider överlevt längre – utan att deras berättelser nedtecknats.

Begränsar man istället urvalet till personer som blivit skeppsbrutna sedan deras fartyg sjunkit, anses kinesen Poon Lim ha det föga angenäma rekordet. Under andra världskriget tillbringade han mer än fyra månader ensam på en flotte i Atlanten. 

Han arbetade på ett brittiskt handelsfartyg, Benlomond, när det sänktes av den tyska ubåten U-172 utanför Brasiliens kust den 23 november 1942. 

De flesta av fartygets passagerare drunknade omedelbart, men Poon Lim lyckades simma till en livflotte där det fanns lite mat och vatten. 

Provianten tog snart slut, men han tillverkade en fiskekrok av en spik och samlade regnvatten med hjälp av en duk som han hängde över flotten. Först efter 133 dagar räddades Poon Lim.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...