Läs också

8 märkliga krig

Världens första flygning med ett motordrivet flygplan. Bröderna Orville och Wilbur Wright på stranden i Kitty Hawk 1903.

Bröderna Wrights första flygning 1903.

© Bridgeman/IBL

5 pionjärer som fick flyget att lyfta

Det som länge bara var en dröm är nu något vi tar för självklart. Här är fem av dem som tagit flygningen till nya höjder!

15 juni 2018 av Sara Griberg

1783 lyfte bröderna Montgolfiers ballong med tre djur ombord.

© Library of congress

1. Bröderna Montgolfier

Första bemannade varmluftsballongen 1783.

Jacques-Etienne och Joseph-Michel Montgolfier var söner till en fransk pappersfabrikant. Redan som barn försökte de få uppochnedvända papperspåsar att lyfta genom att hålla dem över elden. 1782 lät de tillverka en luftballong av siden och fick den att lyfta 250 meter.

Senare gjordes första uppstigningen med levande varelser. Testpiloterna var ett får, en tupp och en anka och bland åskådarna fanns Ludvig XVI, Marie Antoinette och Benjamin Franklin. Flygturen varade i åtta minuter och djuren landade välbehållna tre kilometer bort.

Den första bemannade flygturen i Montgolfiers ballong gjordes senare samma år.

Wilbur och Orville Wright reste runt i Europa för att sälja sin uppfinning. 

© SSPL/Science Museum/Getty

2. Orville och Wilbur Wright

Första motordrivna flygningen 1903.

Den 17 december 1903 lyckades de amerikanska cykelfabrikörerna Orville och Wilbur Wright med vad människan hade drömt om i flera hundra år – att flyga i en farkost som var tyngre än luften.

Planet Wright Flyer, som bröderna själva konstruerat, var drygt tolv meter brett, sex meter långt och drevs av en tolv hästkrafter stark motor. Bröderna gjorde fyra flygningar samma dag, och turades om vid spakarna. Den längsta flygningen, med Wilbur som pilot, varade i en minut och omfattade en flygsträcka på 243 meter.

Under de följande åren byggde och flög bröderna ett antal liknande flygplan. De besökte Frankrike, Italien och England, där de flög med passagerare och satte nya höjd- och längdrekord.

James Bullard vid sitt stridsplan.

© Bridgeman/IBL

3. James Bullard

Första svarta stridspiloten 1914–18.

Amerikanen Eugene Jacques "James" Bullard tjänstgjorde i det franska stridsflyget under första världskriget och sköt ner två fiendeplan. När USA gick in i kriget var behovet av piloter stort, men trots att Bullard klarade alla test avvisades han på grund av sin hudfärg. 1959 tilldelades han franska hederslegionen.

4. Charles Lindbergh

Första soloflygningen nonstop över Atlanten 1927.

Den svenskättade amerikanen Charles Lindbergh blev 1927 den förste som ensam flög nonstop över Atlanten. Flygningen, med planet Spirit of St Louis, tog 33,5 timmar. Efter bedriften hyllades piloten som en hjälte och fick smeknamnet "Lucky Lindy".

1932 hamnade Lindbergh än en gång i rampljuset – den här gången för att hans tvåårige son blev kidnappad och mördad.

Amelia Earhart i sin Lockheed Electra.

© Library of congress

5. Amelia Earhart

Första kvinna ensam över Atlanten 1932.

Amerikanskan Earhart inledde sin pilotkarriär som uppvisningsflygare. 1928 deltog hon som första kvinna i en flygning över Atlanten, och 1932 flög hon samma sträcka på egen hand.

Hon deltog i flera tävlingar och fick utmärkelser för en rad rekord. 1937 påbörjade hon en jordenruntflygning tillsammans med navigatören Fred Noonan i en Lockheed Electra. De startade i Miami och flög österut. Under en flygetapp från Nya Guinea till ön Howland i Stilla havet den 2 juli förvann planet spårlöst och har aldrig återfunnits.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...