Under 1960-talet var de röda dubbeldäckarna en vanlig syn på Londons gator. Här Fleet Street med Saint Paul’s Cathedral i bakgrunden.

© Mary Evans/IBL

När fick London sina berömda dubbeldäckare?

SVAR: De rödlackerade tvåvåningsbussarna av modellen Routemaster tillhör Londons mest välkända symboler. De första exemplaren av detta klassiska fordon togs i bruk 1956, men redan under 1800-talet trafikerades Londons gator av dubbeldäckade omnibussar som drogs av hästar.

Ingenjörerna bakom Routemaster-bussen utnyttjade kunskaper de skaffat sig genom produktionen av militärflygplan under andra världskriget. Bussen tillverkades till exempel i huvudsak av aluminium och fick reservdelar som var enklare att byta ut än på stadens äldre bussar.

Routemastern var tänkt att tjänstgöra i 15 år, men blev kvar i ett halvsekel. Först 2005 försvann de sista exemplaren ur reguljär trafik. Eftersom de är populära bland turister – och även omtyckta av Londons invånare – kör de dock fortfarande på två särskilda museilinjer i staden. Dessutom fortsätter modernare dubbeldäckare att trafikera stadens vanliga busslinjer.

Nyhetsbrev från Allt om Historia.

Kanske är du intresserad av...